Мнозина са склонни да дадат по няколко лева повече, за да имат любимото
си кафе... но как ли биха погледнали на най-скъпата горчива напитка,
струваща 160 щатски долара за един паунд или близо 460 лв. за килограм?
Която въпреки цената си с всеки изминал ден става все по-популярна и
търсена?
Този специален сорт се произвежда от зрънца, които първо се
консумират от животни. В случай в ролята на „преработвателна фабрика“
влизат слонове. Кафените зърна преминават през храносмилателната система
на хоботестите гиганти. Там започва първият етап на „обработка“, а
следващия е в... отделителната система. За следващата фаза се досещате
сами.
По зелените хълмове на Северен Тайланд
стада от слонове всеки ден „работят“ за производството на най-скъпото
кафе в света. След ден престой финият сорт кафе, обработен от тялото на
тайландските слонове, бива изваден от животинския тор. А уникалният вкус
на кафето вече е допълнен от „чревната реакция“ в храносмилателната
система.
Обработката на кафето не е никак лесна. Чистите зърна от типа „Арабика"
са събирани ръчно от жени в Северен Тайланд. Смесват се с орис и плодове
и след това се дават на слоновете. Когато големите „работници" свършат
своята задача, кафените зрънца се отделят от животинския отпадък.
Разбира се, след това те се измиват внимателно и преминават през
обичайната преработка в столицата Банкок.
Коментари
Публикуване на коментар