Напитката номер едно в света – кафето, е
първото нещо, което милиони хора в света виждат сутрин, което подобрява
настроението им, ободрява ги и повдига тонусът им. Приготвянето на
сутрешната доза кофеин е ритуал, който много от нас продължават да
изпълняват почти през целия си живот.Действащо като допинг, кафето е важна част
от ежедневието ни и затова е добре винаги да знаем новостите около него.
А новината, че най-скъпото кафе в света е направено от животиснки
изпражнения, сме сигурни, че ще ви заинтригува. Макар и да звучи
странно, то се цени толкова много, че увеличава държавите в които се
досатвя.
Животните, произвеждащи това невероятно за
ценителите на кафе са от рода на циветите и най-вече на азиатска палмова
цивета. Самата обработка на зърната става в храносмилателния тракт на
бозайника.
Циветите се хранят с червените плодчета на
кафето, като подбират само най-зрелите от тях, а самите зърна преминават
през храносмилателната им система частично смлени и биват събирани от
изпражненията му. Уникална комбинация от ензими в стомаха на животното
разрушава протеините, които придават на кафето типичния горчив вкус, а
ферментационните процеси създават неповторима ароматичност. След като се
съберат от изпражненията, кафените зърна се измиват и се изпичат съвсем
леко, за да не се унищожи уникалната смесица от вкусове, получена в
този процес. Отличителната черта на Копи Лувак е именно намалената
горчивина във вкуса, което го прави предпочитано от ексцентричните
любители на кафе по цял свят.
Какво е това, което прави тази чаша с кафе
толкова скъпа - неговата преработка или пък е нещо друго? Отговорът тук е
еднозначен - няма как цената да бъде толкова ексцентрична, ако
продуктът зад нея не предлага изключително усещане за сетивата! И как да
е иначе, след като вкусът и ароматът на Kopi Luwak се прославив много
държави по света, както и в България. В станата ни чаша от кафето струва
70 лева, скъпо удоволствие за истинските ценители на кафе. Това кафе не
е като всички останали, защото притежава тежък аромат с нотки на
карамел и шоколад. Другите определения, които използват специалистите,
за да го опишат са: земно, ароматно, сладко и екзотично.
Коментари
Публикуване на коментар